Říjnové novinky v SEO a online marketingu, které byste neměli přehlédnout

SEO novinky
Zjistěte, jaké klíčové novinky přinesl říjen 2024 v oblasti SEO, PPC a online marketingu. Od aktualizací Google po nové možnosti cílení reklam.

Říjen 2024 přinesl do světa SEO, PPC a online marketingu zásadní změny, které mohou ovlivnit způsob, jakým firmy získávají zákazníky a spravují své kampaně. Od nových aktualizací Google až po rozšíření reklamních platforem, digitální marketing zažívá další vlnu inovací. Tento článek vám představí ty nejdůležitější změny, které by vám neměly uniknout, a nabídne tipy, jak je efektivně využít ve vaší marketingové strategii.

Přehledy umělé inteligence Google neodkazují na weby zasažené aktualizací užitečného obsahu

Google AI Overviews (SGE) nezobrazují citace ani odkazy na weby, které byly ovlivněny aktualizací užitečného obsahu (HCU) nebo základními aktualizacemi, přestože se tyto weby umisťují dobře v tradičních výsledcích vyhledávání. To vyvolává otázky, zda weby, které byly postiženy aktualizacemi zaměřenými na kvalitu obsahu, mají nižší šanci se zobrazit v přehledech AI.

Je důležité si uvědomit, že aktualizace užitečného obsahu (HCU) je nyní nedílnou součástí základních aktualizací Google, což znamená, že AI systémy Googlu včetně Přehledů AI (SGE) jsou přímo ovlivněny těmito změnami. Tyto aktualizace jsou navrženy tak, aby zdůrazňovaly obsah, který je užitečný, originální a relevantní pro uživatele.

Pro weby, které byly negativně ovlivněny, může být nutné přehodnotit jejich obsahovou strategii a soustředit se na vytváření skutečně užitečných, kvalitních materiálů.

Aktualizace reklam na místní služby Google 

Nejnovější aktualizace místní reklamy Google vstoupí v platnost 21. listopadu; od tohoto data nebude moci žádný podnik bez firemního profilu Google provozovat reklamu na místní služby.

Google oznámil, že od 21. listopadu bude pro všechny místní podniky povinné mít Google Business Profile, aby mohly pokračovat v provozování reklam na místní služby. Tato aktualizace je krokem k větší transparentnosti a autenticitě, přičemž cílem je zamezit falešným recenzím a zajistit dodržování aktualizovaných zásad Google pro firemní profily.

Podniky bez firemního profilu nebudou moci zobrazovat zákaznické hodnocení ani provozovat místní reklamy. To zdůrazňuje důležitost kvalitního a udržovaného firemního profilu, který může pozitivně ovlivnit viditelnost i důvěryhodnost na Google platformách.

Google Ads oznamuje zásady uchovávání dat po dobu 11 let

Google Ads zavádí od 13. listopadu novou politiku uchovávání dat, která by mohla ovlivnit dlouhodobou analýzu trendů a vykazování reklam. Google Ads se chystá zavést novou politiku uchovávání dat, která omezí přístup k historickým datům na 11 let. Vzhledem k tomu, že obavy o ochranu osobních údajů stále rostou, technologické společnosti možná budou muset upravit své zásady uchovávání dat. Tento krok společnosti Google je v souladu s širšími průmyslovými trendy směřujícími k definovanějším životním cyklům dat. Vztahuje se na data přístupná prostřednictvím rozhraní Google Ads API pomocí GoogleAds.Search nebo GoogleAds.SearchStream.

Výsledky vyhledávání Google rozšiřují hodnocení obchodů o nové země

Google rozšířil svou funkci hodnocení obchodů ve vyhledávání na čtyři nové země: Velkou Británii, Kanadu, Austrálii a Indii. Toto rozšíření, které bylo oznámeno 9. října, cílí především na anglicky mluvící trhy, včetně Indie, kde tato možnost byla představena navzdory neanglické povaze regionu. Prodejci v těchto nově přidaných zemích nyní mohou zobrazovat zákaznická hodnocení přímo ve výsledcích vyhledávání, což jim umožní lépe propagovat své obchody a zvyšovat důvěryhodnost. Funkce hodnocení obchodů je v USA dostupná již několik let a stala se významným marketingovým nástrojem pro obchodníky.

Google spouští generování videí v produktovém studiu

Inzerenti v USA mohou nyní vytvářet videa pomocí umělé inteligence z obrázků produktů v aplikaci Product Studio v rámci služby Google Merchant Center, čímž ušetříte čas a zdroje při vytváření reklamních prostředků. Funkce přináší inzerentům nové možnosti, jak zaujmout zákazníky prostřednictvím vizuálně atraktivních videí vytvořených přímo z produktových obrázků.

Aktualizace souboru Robots.txt společnosti Google upřesňuje podporovaná pole

Společnost Google aktualizovala dokumentaci k souborům robots.txt Search Central a upřesnila čtyři pole robots.txt, která podporuje, a nepodporované směrnice, které ignoruje. Soubory robots.txt jsou směrnice, které můžete přidat na své webové stránky nebo použít na serveru a které dávají společnosti Google pokyn, aby zabránila procházení určitých webových stránek. Hlavním účelem nastavení souboru robots.txt je řídit přístup crawlerů ke konkrétním oblastem vašeho webu, aby nedocházelo k jeho přetěžování požadavky, které mohou způsobit, že Google nebude indexovat váš obsah. 

Reklamy společnosti Microsoft dělají pokroky v systému Copilot

Společnost Microsoft představila několik významných aktualizací svého konverzačního prostředí Copilot pro uživatele a inzerenty. Podívejte se, jak mohou pomoci zvýšit produktivitu PPC kampaní. Copilot zjednodušuje uživatelské prostředí, aby bylo možné rozlišovat mezi organickým obsahem a reklamami. V aplikaci Copilot for Microsoft Ads bude k dispozici nová funkce diagnostického nástroje, která pomůže zvýšit produktivitu. Nová funkce Performance Snapshot bude také využívat konverzační zkušenosti Copilotu k rychlejšímu získání klíčových informací a trendů pro kampaně.

Říjnové novinky přinášejí nejen nové možnosti, ale i výzvy pro marketéry a firmy, které se chtějí udržet na špici v digitálním prostoru. Ať už jde o rozšíření reklamních formátů, nové možnosti cílení nebo změny v algoritmech vyhledávačů, je důležité tyto trendy sledovat a pružně na ně reagovat. Využití těchto novinek ve vaší marketingové strategii vám pomůže zůstat konkurenceschopnými a efektivněji oslovovat cílové publikum.

Více článků z blogu

Používáme tyto nástroje

WordPress
PrestaShop
WooCommerce
Shoptet
Upgates
FastCentrik
GA4
Google Merchant
Google Tag Manager
Collabim
Marketing Miner
ahrefs
Ecomail
Mailchimp